Baza znanja

Upoznajte se sa načinom pripremanja, čuvanja i spremanja hrane u našim proizvodima. Za sva vaša pitanja i sugestije stojimo vam na raspolaganju.

 

Srdačno,

SZR "MILIĆ" Grnčarija Zlakusa

 

 

- Pre prve upotrebe u posudu staviti 2 do 3 kašike masti, 2 do 3 kašike projinog brašna i 1 do 2 litra vode. Posuda se stavi na šporet da se lagano kuva na blagoj temperaturi. Kada smesa provri, istom namazati sve unutrašnje površine suda. Skunuti posudu sa vatre, ohladiti i sprati. Time je posuda spremna za upotrebu.

- Nije preporučljivo posudu staviti direktno na otvoreni plamen plinskog šporeta, ali ostavlja se mogućnost da se između posude i plamena stavi metalna ploča, kako bi se temperatura ravnomerno rasporedila po celoj površini dna suda.

- Postojanost posude i njena svojstva se ne gube korišćenjem, odnosno kuvanjem, na staklokeramičkoj ploči, ali je preporučljivo šporet zaštititi od odštećenja i grebanja stavljanjem metalne ploče između grejne površine i dna suda.

- Za glazirane posude koriste se visoko kvalitetne glazure uvezene iz Španije koje se peku na temperaturi većoj od 1200 ° C, tako da sa sigurnošću možemo reći da prilikom spremanja hrane nema štetnih dejstava niti isparenja jer se ne može desiti nikakva hemijska reakcija niti promena strukture same glazure.